20 oktober 2012

Russinen är färdiga

Att rensa russin är inget kul, men det är väldigt trevligt när det är klart.

Jag har två vindruvor. Den ena sorten är kärnfri, söt och jättegod. Den andra sorten heter sockerdruva och är sur. Den äter vi inte så gärna. Så efter att ha smakat och insett att den är lika sur i år som förra året, lade jag samtliga klasar i ört- och svamptorken. Lade i lite chili också när jag ändå hade den i gång och har blivit alldeles lyrisk i näsan varje gång jag öppnat dörren. Det doftar nästan som äppelpaj med en kryddig underton där inne.

Tyvärr tar det några dagar att torka druvor till russin, så jag känner mig lite som en miljöbov. Å andra sidan ska boden värmas upp, så torken får fungera som värmekälla de dagar den är igång. Och russinen blir jättegoda. Trots att druvan är sur. Fast kanske är det just därför. Jag tycker att köpa russin är lite väl söta. De är i stället perfekta med sin aningen syrliga smak.